LUE ENSIN TÄMÄ

Kuka voi hakea tuettua lomaa?

Tuettua lomaa voivat hakea kaikki Suomessa vakituisesti asuvat ihmiset, jotka eivät omin varoin pysty järjestämään lomaa.
Lomaa on mahdollisuus hakea yksin, ystävän tai perheen kanssa. Tuettujen lomien haku päättyy 3 kuukautta ennen lomaa, kesän perhelomien haku päättyy 15.3.

Lomapäätökseen vaikuttavat

 • Taloudellinen tilanne: pienet tulot tai muut erityiset kulut.
 • Sosiaaliset syyt: työttömyys, vuorotyö, perhetilanne, yksinäisyys, omaisen hoitaminen ja yksinhuoltajuus tai muutoin vaikea elämäntilanne.
 • Terveydelliset syyt: vammat, fyysiset ja/tai psyykkiset pitkäaikaissairaudet.
 • Aikaisempi lomatuki: tuettu loma voidaan myöntää korkeintaan joka toinen vuosi.

 


Mitä tuettu loma maksaa Sinulle?

Aikuinen maksaa viiden vuorokauden täysihoitolomasta 100 euroa. Alle 16-vuotiaat lapset lomailevat maksutta vanhempiensa kanssa.
Joissakin erityisryhmälomissa omavastuu on alennettu 60 euroon. Tämä kerrotaan erikseen näiden lomien esittelyssä.

 • Lomailija maksaa omavastuuosuuden ja matkat.
 • Lomaan sisältyy majoitus kahden hengen huoneessa. Yhden hengen huoneen saa lisämaksusta, maksu vaihtelee lomapaikoittain.
 • Lapsiperhelomilla on lisävuode tai muu perhemajoitus.
 • Kaikilla lomilla on täysihoito: aamiainen, lounas ja päivällinen, lapsiperhelomilla myös iltapala (ei joulu).
 • Jokaisella lomalla on lomateeman mukaista monipuolista ohjattua maksutonta ohjelmaa.

Miten voit hakea lomalle?

 • Lomalle haetaan täyttämällä lomahakemus. Ystävän kanssa haettaessa molempien on täytettävä oma hakemus.
 • Tutustu lomateemoihin ennen hakemuksen täyttämistä, esim. lapsia ei voi ottaa kaikille lomille mukaan. Sähköiseen lomahakemukseen pääset kun olet ensin valinnut itsellesi oikean lomateeman.
 • Kiinnitä erityistä huomiota perusteluosan täyttämiseen. Lomapäätökset tehdään hakemusten perusteella. Puutteellisesti täytettyjä hakemuksia emme voi käsitellä.
 • Suuren hakijamäärän vuoksi voimme tarjota tuetun loman vain osalle valintaperusteet täyttävistä hakijoista. Lomapaikka ja -aikavaihtoehtoja kannattaa laittaa useita.

Myönnetystä lomasta ilmoittaminen

Vain lomalle valituille lähetetään kutsu ja omavastuulasku, yleensä kahta kuukautta, mutta viimeistaan kuukausi ennen loman alkua. Osa hakemuksista jää jonottamaan mahdollisia peruutuspaikkoja. Tällöin kutsu lähetetään mikäli peruutuksia tulee.


Lemmikkieläimet

Lemmikkieläimistä veloitetaan lisämaksu joka vaihtelee lomapaikoittain. Lomapaikoissa on vain muutamia huoneita, joihin voi ottaa lemmikin mukaan, joten tee varaus heti lomapäätöksen saatuasi suoraan lomapaikkaan. Lemmikkihuoneen lisämaksuista lisätietoa lomakohde-esittelyissä.


Miten voit auttaa asiakastasi hakemaan tuettua lomaa?

Olemme tehneet ladattavan muistilistan (pdf) ammattilaisille tukemaan työskentelyä asiakkaiden kanssa, jotka hyötyvät tuetusta lomasta. Asiakkaat tarvitsevat kokemuksemme mukaan usein apua lomahakemuksen täyttämisessä. Sosiaalityön, diakonian tms. ammattilainen tai yhdistyksen työntekijä voi tehdä hakemuksen liitteeksi lausunnon siitä, miksi hakija on tuetun loman tarpeessa. Jos sosiaalitoimi tms. maksaa asiakkaan omavastuuosuuden, maksaessa tulee käyttää laskun viitenumeroa, jotta se yhdistyy oikeaan lomalaiseen. Asiakasta voi tukea myös matkojen maksamisessa lomapaikkaan.


Lomaa on kätevintä hakea sähköisesti menemällä LOMAHAKUUN.

Mikäli et voi hakea lomaa sähköisesti voit tulostaa hakemuksen: Paperinen hakemus (PDF)

Voit myös tilata postitse hakemuksen ja painetun lomakalenterimme.

Voiko loman peruuttaa?

Kyllä, tuetun loman voi peruuttaa ennen loman alkua.  Pyydämme, että peruutukset tehtäisiin mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, sillä lomille on aina ihmisiä jonopaikoilla.

Palautetaanko maksettu omavastuu?

Omavastuu palautetaan maksajalle toimistokulu 17 euroa vähennettynä. Ilmoita tätä varten tilinumero.

Tuleeko peruutuksesta karenssi?

Jos peruutuksen tekee ennen lomaa, karenssia ei tule. Tuetun loman voi saada korkeintaan joka toinen vuosi, käytännössä harvemmin.


Kuinka koronatilanne on huomioitu lomilla?

Teemme kaikkemme turvallisen lomailun eteen lomajärjestössä ja lomakohteissa. Lomakohteissa noudatetaan viranomaismääräyksiä ja pidetään huolta turväväleistä. Solaris-lomalaisille tarjotaan lomakohteessa käyttöön kertakäyttömaskeja.

Tärkeää on, että lomalle ei osallistuta sairaana ja huolehditaan turvaväleistä ja hygieniasta. Sairastuminen keskeyttää loman. Riskiryhmään kuuluvia hakijoita suositellaan konsultoimaan lääkäriä lomalle osallistumisesta.

Lomajärjestöt eivät vaadi asiakkailtaan koronapassia, mutta lomapaikat voivat niin tehdä. Koronapassia voidaan kysyä jo majoitukseen kirjautumisen yhteydessä, tai se voi olla edellytyksenä esimerkiksi illallisruokailuun osallistumiselle ravintolassa. Koronapassi on siis hyvä olla mukana lomalle lähtiessä.

Se, onko koronapassi välttämätön olla loman toteutumiseksi, riippuu lomapaikan ja sen alueen käytännöistä. Lomalaisille kerrotaan näistä asioista lomapaikan pari viikkoa ennen lomaa lähettämässä infokirjeessä. Solaris-lomat tiedottaa asiakkaitaan äkillisistä muutoksista.