LUE ENSIN TÄMÄ

Kuka voi hakea tuettua lomaa?

Tuettua lomaa voivat hakea Suomessa vakituisesti asuvat ihmiset, jotka eivät omin varoin pysty järjestämään lomaa.
Avustusleikkausten vuoksi vuoden 2025 tuettuja lomia on toistaiseksi haussa vain lapsiperheille.
Tuettujen lomien haku päättyy 3 kuukautta ennen lomaa.

Lomapäätökseen vaikuttavat

  • Taloudellinen tilanne: pienet tulot tai muut erityiset kulut; luottotietojen menetys, ulosotto.
  • Sosiaaliset syyt: työttömyys, vuorotyö, perhetilanne, yksinäisyys, päihdeongelma, peliriippuvuus, maahanmuuttajuus, omaisen hoitaminen ja yksinhuoltajuus tai muutoin vaikea elämäntilanne.
  • Terveydelliset syyt: vammat, fyysiset ja/tai psyykkiset sairaudet.
  • Vertaistuen tarve
  • Aikaisempi lomatuki: tuettua lomaa ei myönnetä toistuvasti samoille hakijoille. Lomatuki voidaan nykyisellään myöntää korkeintaan joka kolmas vuosi, ja enintään kolme kertaa kymmenen vuoden aikana. Solaris-lomat näkee muiden lomajärjestöjen aikaisemmin myöntämien tuettujen lomien ajat, mutta ei muita hakuun liittyviä tietoja.
  • Ensikertalaiset hakijat saavat edun lomahaussa.

 


Mitä tuettu loma maksaa Sinulle?

Aikuinen maksaa viiden vuorokauden täysihoitolomasta 100 tai 120 euroa (2024) kohteesta riippuen ja 125 euroa (2025) . Alle 16-vuotiaat lapset lomailevat maksutta vanhempiensa kanssa.
Joissakin erityisryhmälomissa omavastuu on alennettu 70 euroon. Tämä kerrotaan erikseen näiden lomien esittelyssä.

  • Lomailija maksaa omavastuuosuuden ja matkat.
  • Lomaan sisältyy majoitus kahden hengen huoneessa. Yhden hengen huoneen saa lisämaksusta, maksu vaihtelee lomapaikoittain.
  • Lapsiperhelomilla on lisävuode tai muu perhemajoitus.
  • Kaikilla lomilla on täysihoito: aamiainen, lounas ja päivällinen, lapsiperhelomilla myös iltapala (ei joulu).
  • Jokaisella lomalla on lomateeman mukaista monipuolista ohjattua maksutonta ohjelmaaa

Mitä jos omavastuuseen ei ole varaa?

Sosiaalitoimi ja diakonia voivat myöntää tukea omavastuun maksamiseen ja matkoihin lomapaikalle.  Jos sinulle on myönnetty tuettu loma, ja näyttää siltä, että et voi maksaa omavastuulaskua eräpäivänä, on tärkeää, että otat meihin yhteyttä! Voimme sopia omavastuun maksamisesta osissa tai pitemmästä maksuajasta. Omavastuu tulee kuitenkin olla kokonaan maksettu hyvissä ajoin ennen lomalle lähtöä.

Miten voit hakea lomalle?

  • Lomalle haetaan täyttämällä lomahakemus. Ystävän kanssa haettaessa molempien on täytettävä oma hakemus.
  • Tutustu lomateemoihin ennen hakemuksen täyttämistä, esim. lapsia ei voi ottaa kaikille lomille mukaan. Sähköiseen lomahakemukseen pääset kun olet ensin valinnut itsellesi oikean lomateeman.
  • Kiinnitä erityistä huomiota perusteluosan täyttämiseen. Lomapäätökset tehdään hakemusten perusteella. Puutteellisesti täytettyjä hakemuksia emme voi käsitellä.
  • Suuren hakijamäärän vuoksi voimme tarjota tuetun loman vain osalle valintaperusteet täyttävistä hakijoista. Lomapaikka ja -aikavaihtoehtoja kannattaa laittaa useita ja myös vähemmän tunnettuihin lomakohteisiin.

Lomaa on kätevintä hakea sähköisesti menemällä LOMAHAKUUN.

Jos hakeminen ei onnistu, koeta uudelleen toisella selaimella ja muistat hyväksyä evästeet.
Sähköinen hakemus kannattaa tehdä, koska posti kulkee nykyään hitaasti.

Mikäli et voi hakea lomaa sähköisesti voit tulostaa hakemuksen: Paperinen hakemus (PDF)

Voit myös tilata postitse hakemuksen ja painetun lomakalenterimme. HUOM lomia on toistaiseksi tarjolla vain lapsiperheille.


Myönnetystä lomasta ilmoittaminen

Vain lomalle valituille lähetetään kutsu ja omavastuulasku, yleensä kahta kuukautta, mutta viimeistaan kuukausi ennen loman alkua. Osa hakemuksista jää jonottamaan mahdollisia peruutuspaikkoja. Tällöin kutsu lähetetään mikäli peruutuksia tulee.


Lemmikkieläimet

Lemmikkieläimistä veloitetaan lisämaksu joka vaihtelee lomapaikoittain. Lomapaikoissa on vain muutamia huoneita, joihin voi ottaa lemmikin mukaan, joten tee varaus heti lomapäätöksen saatuasi suoraan lomapaikkaan. Lemmikkihuoneen lisämaksuista on lisätietoa lomakohde-esittelyissä. Yksin lemmikin kanssa lomaillessasi varaudu myös 1hh lisämaksuun.


Entä muut lomajärjestöt?

Tuettua lomaa voi halutessaan hakea samaan aikaan monesta lomajärjestöstä.  Jokaiseen tehdään oma hakemus. Lomajärjestöt näkevät toistensa myöntämien lomien ajat. Siten emme myönnä päällekkäisiä lomatukia. Muuta tietoa emme näe hakemuksista, jotka on lähetetty toisiin lomajärjestöihin.
Heti kun yksi lomajärjestö myöntää loman, haku muiden järjestöjen lomille päättyy. Jos myönnetty loma perutaan, muut lomahaut aktivoituvat automaattisesti.

Miten voit auttaa asiakastasi hakemaan tuettua lomaa?

Olemme tehneet ladattavan muistilistan (pdf) ammattilaisille tukemaan työskentelyä asiakkaiden kanssa, jotka hyötyvät tuetusta lomasta. Asiakkaat tarvitsevat kokemuksemme mukaan usein apua lomahakemuksen täyttämisessä. Sosiaalityön, diakonian tms. ammattilainen tai yhdistyksen työntekijä voi tehdä hakemuksen liitteeksi lausunnon siitä, miksi hakija on tuetun loman tarpeessa. Jos sosiaalitoimi tms. maksaa asiakkaan omavastuuosuuden, maksaessa tulee käyttää laskun viitenumeroa, jotta se yhdistyy oikeaan lomalaiseen. Asiakasta voi tukea myös matkojen maksamisessa lomapaikkaan.


Voiko loman peruuttaa?

Kyllä, tuetun loman voi peruuttaa ennen loman alkua.  Pyydämme, että peruutukset tehtäisiin mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, sillä lomille on aina ihmisiä jonopaikoilla.

Palautetaanko maksettu omavastuu?

Omavastuu palautetaan maksajalle toimistokulu 17 euroa vähennettynä. Ilmoita tätä varten tilinumero.

Tuleeko peruutuksesta karenssi?

Jos peruutuksen tekee ennen lomaa, karenssia ei tule. Tuetun loman voi saada korkeintaan joka kolmas vuosi, käytännössä harvemmin.


Kuinka koronatilanne on huomioitu lomilla?

Teemme kaikkemme turvallisen lomailun eteen lomajärjestössä ja lomakohteissa.

Tärkeää on, että lomalle ei osallistuta sairaana ja huolehditaan hygieniasta. Sairastuminen keskeyttää loman.