Sosiaalinen lomatoiminta sai eduskunnassa tukea

– Lomahakemuksista paljastuu Suomi, josta eduskunnassa paljon puhutaan, sanoo vasemmiston kansanedustaja ja Solaris-lomien entinen toiminnanjohtaja Jussi Saramo. – Tuetut lomat ovat enemmän kuin taloudellista tukea. Lomiin kuuluu kohderyhmälle suunniteltu ohjelma, joka luo pitkäkestoista hyvinvointia.

Sosiaalisen lomatoiminnan vaikuttavuudesta keskusteltiin lomajärjestöjen yhteistyöverkoston LYRin järjestämässä seminaarissa Eduskunnan pikkuparlamentissa 20.11.2019. STM jakaa viidelle lomajärjestölle vuosittain noin 12 miljoonaa euroa Veikkauksen tuotoista ja lomajärjestöt myöntävät tuetun loman lähes 50 000 suomalaiselle joka vuosi. Yli 100 000 ihmiselle haetaan Suomessa lomaa vuosittain taloudellisin, sosiaalisin ja terveydellisen perustein.

Kokoomuksen edustaja Sanni Grahn-Laasonen harmittelee sitä, että lomatoiminta on suurena avustuksenvälittäjänä joutunut Veikkauskritiikin kohteeksi.

– Jokaisella on oikeus lomaan ja elämän huippuhetkiin. On surullista, että näiden järjestöjen toimintaa arvostellaan, sanoo Grahn-Laasonen.

Vihreiden kansanedustaja Noora Koponen kertoo itsekin olleensa tuetulla lomalla autistisen lapsen äitinä.

– Hyvät yöunet ja vertaistuki olivat suureksi avuksi! Loma ei ole ylimääräistä, vaan lapsistrategiaa ja perheistä huolehtimista, Koponen summaa.

Kristillisdemokraattien edustaja Päivi Räsänen muistuttaa, että perheet tarvitsevat tukea syntyvyyden lisäämiseksi.

– Tuettu lomatoiminta on tukimuoto yksinäisille lapsiperheille.

Tuetun lomatoiminnan STEA-rahoituksesta vastaava sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen linjaa, että jokainen sosiaaliseen lomatoimintaan sijoitettu euro on arvokas.

– Kaikki haaveilevat joskus lomasta, arjesta irtautumisesta ja ajan viettämistä läheisten kanssa, mutta kaikille se ei ole mahdollista. Köyhyys kasautuu ja tappaa unelmat myös ylisukupolvisesti.

 

Lomajärjestöjen yhteistyöryhmä LYR

Maaseudun Terveys ja Lomahuolto ry

Hyvinvointilomat ry

Solaris-lomat ry

Svenska Semesterförbundet rf

Nasy – Naiset Yhdessä ry