Vuoden tärkein oivallus

Kuluneen vuoden kummallisuuksia summatessa olen miettinyt, että jotain hyvääkin olemme varmasti kokeneet ja menneet asioissa eteenpäin. Yhteistyö lomajärjestöjen kesken ja lomapaikkojen kanssa ainakin on tuntunut poikkeusoloissa tiivistyneen. Olen myös oppinut arvostamaan entistä enemmän lomasihteerien sinnikkyyttä ja asiakkaidemme joustavuutta. Solaris-lomien toimistolla on tehty iso digiloikka ja videopalaverien pitäminen tuntuu jo luontevalta vuoden harjoittelun jälkeen.

 

Mutta tärkein oivallus on tämä:

 

Yhteisen poikkeustilakokemuksen myötä on entistä helpompi ymmärtää, miten tärkeitä pienet irtiotot kotiympyröistä ovat.

 

On helpompi perustella tuettujen lomien paikkaa nyt, kun kaikki tietävät, miltä tuntuu, kun ei pääse minnekään eikä voi oikein tehdä mitään. Siinä tapahtuu paljon sellaista, joka ei välttämättä näy päälle päin: näköalat kapenevat, oma aktiivisuus vähenee ja alkaa helposti ahdistaa. Tällaista monien perheiden ja yksin elävien arki on ollut jo ennen koronaa. Heille haluamme tarjota lomatukea ja vertaisten seuraa, nyt enemmän kuin koskaan.

 

Solaris-lomalainen voi olla työssä, eläkkeellä, lasten kanssa kotona, työtön tai työkyvytön. Lomaa todellakin tarvitsevat myös ne, jotka eivät ole työelämässä! Itse asiassa siitä on tutkimusnäyttöä, että loman myönteiset vaikutukset ovat pitkäkestoisemmat muilla kuin työssäkäyvillä.

 

Lisää hyviä asioita koronavuodesta tulee hakematta mieleen. Lähiympäristön elämykset ja kotimaan luonto ovat nostaneet arvoaan. Moni on löytänyt käsityö- tai taideharrastuksen. Itse olen opetellut uudelleen perinneleivontaa ja kuvankäsittelyä.

 

Matkailu kotimaankohteissa kesällä 2021 on luontevaa jatkoa tälle kehitykselle. Iloksemme voimme järjestää tänä vuonna yli sata perhelomaa ja noin saman verran ikäihmisten lomia. Lisäksi järjestämme nelisenkymmentä työikäisten ja erityisryhmien tuettua lomaa.

 

Eletään hetkessä tätä kesää!

 

Aino Majava

Toiminnanjohtaja, Solaris-lomat